MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜK TARİHİ

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜK TARİHİ

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜK TARİHİ HAKKINDA

-HUKUK BÜLTENİ-

                                               BÜLTEN TARİHİ: 14/09/2022

I) GİRİŞ

23.08.2022 tarihli 31932 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerine önemli değişiklikler yapılmıştı. 14.09.2022 tarihli 31953 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile yapılan değişikliklerin yürürlük tarihine ilişkin yeni düzenleme getirildi.

II) DEĞİŞİKLİK YAPILAN YÜRÜRLÜK TARİHİ

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 18’inci maddesinde, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin değiştirilen 12’nci maddenin dördüncü fıkrasının son cümlesinin 1/1/2023 tarihinde, diğer hükümlerin ise 1/10/2022 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmişti. Yürürlük tarihlerine ilişkin getirilen Yönetmelik ile bu tarihler şu şekilde düzenlendi:

MADDE 1- 23/8/2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 18’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘MADDE 18- Bu Yönetmeliğin;

a) 3 üncü maddesi ile değiştirilen 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendi, 9 uncu maddesi, 10 uncu maddesi ile eklenen 12/A maddesinin yedinci fıkrasının (b) bendi, 11 inci maddesi ve 13 üncü maddesi 1/1/2024 tarihinde,

b) Diğer hükümleri ise 1/10/2022 tarihinde, yürürlüğe girer.”

III) SONUÇ

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlük tarihine ilişkin getirilen düzenlemeyle Yönetmelik hükümlerinden;

  • cayma hakkını kullanan tüketicinin iadeye ait taşıma bedelinden sorumlu tutulabileceğini düzenleyen hüküm,
  • aracı hizmet sağlayıcının yükümlülük ve sorumluluğunu arttıran Yönetmeliğin 12. maddesine getirilen değişiklik hükmü,
  • tüketiciye iade bedelinin ödeneceği tarihe ilişkin getirilen yeni hüküm,
  • iade masrafını karşılamakla yükümlü tutulan tüketicinin malın ayıplı olması durumunda iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamayacağını ve tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafının kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebileceğini düzenleyen hüküm ile
  • tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı sözleşmeleri genişleten hükmün

yürürlük tarihleri 1/1/2024 tarihine ertelenmiş, diğer hükümlerin ise aynı şekilde 1/10/2022 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.

Saygılarımızla

Forensis Hukuk Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için bir hukuk bürosuyla bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz.

Bültene PDF formatında ulaşmak için tıklayınız...

tanıtım filmi